Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ Ο ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ Ο ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

ΚΕΡΙΝΟ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΕΝΩ ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Σε πολλά μέρη της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, των Αγράφων και της Στερεάς άρχιζε η επανάσταση με το δίστιχο: «Βοήθα μας, άγιε Γιώργη, και συ άγιε Κοσμά, να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά-Σοφιά».


Φωτεινό παράδειγμα κι ορόσημο στην ιστορία και την πορεία της σκλαβωμένης Ελλάδας, υπήρξε ο ΠατροΚοσμάς ο Αιτωλός. Ένας Έλληνας κοσμοκαλόγερος, που φρόντισε να πλάσει στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς τις τρυφερές ψυχές των παιδιών της Ελλάδας διδάσκοντάς τους γραφή, ανάγνωση, ιστορία και θρησκευτικά! Δύο μεγάλοι κίνδυνοι παραμόνευαν την εποχή της σκλαβιάς τους Έλληνες! Ο αφελληνισμός κι ο εξισλαμισμός τους! Αυτούς τους κινδύνους εντόπισε ο Πατροκοσμάς και κατάφερε με την άσβεστη Ελληνική φλόγα, που έκαιγε τα στήθη του, να τους εξαλείψει! Ταπεινός καλόγερος στην εξωτερική του εμφάνιση με ψυχή αδούλωτη φλογισμένη, έσπειρε τον σπόρο της Λευτεριάς στο σκλαβωμένο Γένος και τον πότισε με το ίδιο του το αίμα!

Ο ΠατροΚοσμάς γεννήθηκε στο χωριό Μεγάλο Δένδρο της Αιτωλοακαρνανίας. Φοίτησε στην φημισμένη παλαιά Σχολή του Αγίου όρους, Αθωνιάδα κι ολοκλήρωσε την μόρφωσή του στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όπου κι έλαβε το μοναχικό σχήμα. Η αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες τον ώθησε ν’ αφήσει τον μοναχικό βίο και ν’ αρχίσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα διδάσκοντας και ξεσηκώνοντας τους σκλαβωμένους αδελφούς του. Περιόδευσε στην Κωνσταντινούπολη, στη Θράκη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Αχαΐα, στην Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και στη Βόρειο Ήπειρο, όπου υπήρχαν ‘Ελληνες. Δίδασκε σε πόλεις και χωριά, σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές, αψηφώντας τον κόπο και τους κινδύνους. Έβρισκε μεγάλη λαϊκή ανταπόκριση σε όλη την διάρκεια της πορείας του, δεν έλειψαν όμως και οι αντιδράσεις! Τους πλουσίους και κάθε λογής δυνατούς τους προκαλούσε ο πύρινος λόγος του, τους Ενετούς η Ελληνική παράδοση, που αυτός εκπροσωπούσε και τους Εβραίους η μεταφορά του παζαριού με ενέργειες του, από την Κυριακή στο Σάββατο.

Τα λόγια του ΠατροΚοσμά έδωσαν στους σκλαβωμένους Έλληνες την δύναμη, το θάρρος μα και την ακλόνητη βεβαιότητα της Ελευθερίας, του Ποθούμενου όπως έλεγε συνθηματικά. Κατάφερε μέσα στη σκλαβιά, την άγνοια και την ανέχεια του Γένους να χτίσει 210 Ελληνικά Σχολεία!!! Και ν’ αρχίσουν τη λειτουργία τους άλλα 1.100 κατώτερα!!! 

Πρώτα ΕΛΛΗΝΑΣ και μετά παπάς μεταλαμπάδευσε την φλόγα του στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αφυπνίζοντας την κοιμισμένη Ελληνική συνείδηση, κεντρίζοντας τους επαναπαυμένους και τους άτολμους, οπλίζοντας τους γενναίους με την ακλόνητη πίστη του για την Ανάσταση του Γένους. Οι διδαχές του κρύβουν μέσα τους την βαθιά του γνώση για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. 

Ξεσηκώνει, κεντρίζει με λόγο μεστό, απλό επαναστατικό χτίζει τις βάσεις για την Εθνεγερσία και προφητεύει τα μελλούμενα με θεία έμπνευση και μοναδική απλότητα. Από τις προφητείες του ΠατροΚοσμά, άλλες έχουν εκπληρωθεί στο ακέραιο κι άλλες περιμένουν το πλήρωμα του χρόνου. Ο αγώνας του σε συνδυασμό με τον πύρινο λόγο του, τον έφερε στο στόχαστρο των Τούρκων. Τον συλαμβάνουν στο Βεράτι και του φανερώνουν ότι έχουν διαταγή να τον σκοτώσουν. Ο ΠατροΚοσμάς δέχεται με χαρά την απόφαση και προσεύχεται ευχαριστώντας τον Θεό, που τον αξίωσε να θυσιάσει για Εκείνον και την Ελλάδα την ζωή του. Οι Τούρκοι τον κρέμασαν σ’ ένα δέντρο στις 24 Αυγούστου 1779! Μετά έδεσαν στο τίμιο λείψανό του μια βαριά πέτρα και το έριξαν στον ποταμό Άψο, για να μη βρεθεί ποτέ. 

Οι Χριστιανοί που έμαθαν το Μαρτύριο του ΠατροΚοσμά έσπευσαν να βρουν το σώμα του. Επί τρεις ημέρες έψαχναν χωρίς να καταφέρουν να το βρουν, ώσπου ο εφημέριος της εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Κολικόντασι, ο παπα – Μάρκος, μπήκε στο βαρκάκι του κι είδε το άγιο λείψανο του ΠατροΚοσμά να πλέει επάνω στο νερό του ποταμού και να στέκεται όρθιο, σαν να ήταν εν ζωή!!! 

Αμέσως έβαλε στην βάρκα του το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και το ενταφίασε στον νάρθηκα της Εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο Κολικόντασι. Το λείψανο του ΠατροΚοσμά επέστρεψε στην γενέτειρά του στις 2 Ιουνίου 2007.

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

Θα δείτε να πετάνε άνθρωποι στον ουρανό σαν μαυροπούλια και να ρίχνουν φωτιά στον κόσμο. Όσοι θα ζουν τότε θα τρέξουν στα μνήματα και θα φωνάζουν: Εβγάτε σεις οι πεθαμένοι να μπούμε μεις οι ζωντανοί.

Θα δείτε στον κάμπο αμάξι χωρίς άλογα να τρέχει γρηγορότερα από τον λαγό.

Θα ‘ρθει καιρός που θα ζωσθεί ο τόπος με μια κλωστή.

Θα ‘ρθει καιρός που οι άνθρωποι θα ομιλούν από ένα μακρινό μέρος σε άλλο, σαν να ‘ναι σε πλαγινά δωμάτια, π.χ. από την Πόλη στη Ρωσία.

Θα ιδείτε δύο φαμίλιες σ’ ένα σπίτι. Εσείς θα πάτε να κατοικήσετε αλλού κι άλλοι θα ‘ρθούν να κατοικήσουν σ’ εσάς.

Θα ‘ρθει καιρός που θα διευθύνουν τον κόσμο τα άλαλα και τα μπάλαλα.

Με δυσκολία θάρθει η Λευτεριά, αλλά θάρθει.

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι ο μεγαλύτερος μετά την άλωση Έλληνας και πατέρας του νεοελληνικού Έθνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου