Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το VMRO του Trepet και ο εθνικισμός στα Σκόπια

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Το VMRO του Trepet και ο εθνικισμός στα Σκόπια

Το VMRO (“Macedonian” Revolutionary Organization – Внатрешно – македонска Револуционерна Организаци ја), ταξινομείται στις εθνικιστικές / αυτονομιστικές, ρατσιστικές οργανώσεις, με άγνωστες οικονομικές πηγές και βάσεις τόσο στα Σκόπια όσο και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την εσωτερική “Μακεδονική” Επαναστατική Οργάνωση του VMRO, “Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες”, VMRO-MNM (Македонија на Македонците), αυτή χαρακτηρίζεται ως ρατσιστικό / εθνικιστικό πολιτικό κόμμα αλλά και ως τρομοκρατική ομάδα που δρα στα Σκόπια.

Το όνομα Vnatresno-Makedonska Revolucionerna Organizacija (VMRO) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα από Σλάβους αντάρτες αντίθετους στην οθωμανική κατοχή. Η ομάδα παρέμεινε ενεργή μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιδιώκοντας να ανατρέψει την κατάτμηση της Μακεδονίας, όπως είχε διαταχθεί από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
Αφού τέλεσε υπό το τόξο της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα Σκόπια έζησαν την αναβίωση του εθνικισμού στα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος, καθώς τα Βαλκάνια έχουν γίνει εκ νέου το επίκεντρο εθνοτικών εντάσεων.

Στα Σκόπια και σήμερα, το όνομα VMRO λειτουργεί ως πρόθεμα σε πολλά διαφορετικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE (“Δημοκρατικό Κόμμα για τη “Μακεδονική” Εθνική Ενότητα”), και του ηγετικού κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-VMRO.
Ωστόσο, το όνομα χρησιμοποιείται και από την εξτρεμιστική οργάνωση VMRO-MNM, η οποία πιστεύει στην ίδρυση μιας μεγαλύτερης Μακεδονίας, ενσωματώνοντας σε αυτήν τους “εθνικούς Μακεδόνες” της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, και άλλων περιοχών..

Σε ένα μανιφέστο που γράφτηκε παλιότερα από τον αρχηγό της οργάνωσης, Ljupco Mircevski-Trepet, το VMRO-MNM αναφέρεται σε πληθώρα καταγγελιών που κυμαίνονται από την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΟΗΕ προς τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (τους οποίους οι ίδιοι θεωρούν τρομοκράτες), έως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι “Μακεδόνες” για να εξασφαλίσουν βίζα για τα ταξίδια τους στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με την Global Terrorism Database, το πλέον ανησυχητικό δόγμα στη φιλοσοφία της οργάνωσης είναι η έντονα αντι-αλβανική στάση και η υποστήριξή της για εθνοκάθαρση και απομάκρυνση των Αλβανών από τα Σκόπια.
Τον Μάιο του 2001, η οργάνωση ενεπλάκει στο σχεδιασμό των ταραχών που είχαν στόχο μια αλβανική γειτονιά στην πόλη της Μπίτολα (Μοναστήρι). Οι ταραχές ήταν προφανώς απάντηση στη δολοφονία τεσσάρων Σκοπιανών στρατιωτών από Αλβανούς αντάρτες σε περιοχή κοντά στο Μοναστήρι. Παράθυρα έσπασαν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν, και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το VMRO-MNM είναι ακόμα ενεργό και προωθεί την αντι-αλβανική ατζέντα του όποτε είναι δυνατόν. Ωστόσο, η οργάνωση φάνηκε απρόθυμη να χρησιμοποιήσει βία από τις ταραχές του 2001 και μετά, και δεν αναμένονται περαιτέρω επεισόδια.

Λίγα είναι γνωστά για τον Ljupco Mircevski-Trepet. Ήταν ο πρόεδρος της Οργάνωσης το 2001. Περίπου εκείνη την εποχή, κυκλοφόρησε το μανιφέστο που αναφέραμε παραπάνω. Δημοσίευσε στο διαδίκτυο μια επιστολή με τίτλο: “H Μακεδονία για τους Μακεδόνες“. Μια έκθεση που εκδόθηκε το 2001 ισχυριζόταν ότι ο Mircevski-Trepet ζούσε στη Σουηδία. Η έκθεση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι λεπτομέρειες για το έργο του Mircevski-Trepet μέσα στη VMRO-MNM είναι άγνωστες, όπως είναι και η σημερινή σχέση του με την οργάνωση.
Η οργάνωση αυτή, επανεμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες με δελτίο τύπου στα εισερχόμενα πολλών ελληνικών αλλά και ξένων ιστοσελίδων, καθώς και σε κυβερνητικά και δημοσιογραφικά πρόσωπα σε Ευρώπη και Αμερική.

Δε θα αναφερθούμε στο δελτίο τύπου διότι αφενός μπορεί να βρεθεί αναρτημένο σε αρκετά ιστολόγια, αφετέρου είμαστε απρόθυμοι να προωθήσουμε την οποιαδήποτε εθνικιστική σκοπιανή ή άλλη προπαγάνδα.
Θα επισημάνουμε όμως μια επιστολή που στάλθηκε από κάποιον με το ψευδώνυμο Goce Delcev στις 2 Αυγούστου του 2006, στον Ljupco Mircevski-Trepet με θέμα: “Ηγέτης της ομάδας φέρεται να είναι ο Ljupco Mircevski-Trepet, που κατοικεί στη Σουηδία“.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν σκοπός της επιστολής αυτής ήταν να ενημερώσει ή να προειδοποιήσει τον Trepet. Γνωρίζουμε όμως ότι αποτελεί τμήμα έκθεσης που δημοσιεύθηκε από τη FOI (Swedish Defense Research Agency – Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών).
H σελ 150 της έκθεσης, αναφέρει: H MRO Todor Alexandrov είναι μια ομάδα στα Σκόπια, που πήρε το όνομα της από τον πιο σημαντικό ηγέτη της “Μακεδονικής επαναστατικής οργάνωσης” κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. O Todor Alexandrov δολοφονήθηκε το 1924 (σ.σ.από μέλος της τσέτας του).

Η MRO Todor Aleksandrov λέει ότι η “Μακεδονία” ηγείται μιας “αντι-Μακεδονικής κυβερνητικής μαφίας που αποτελείται από τρομοκράτες, ληστές, κατάσκοπους και παράγοντες”. Προτρέπει τους “Μακεδόνες” να μποϋκοτάρουν τα Αλβανικά καταστήματα και να σταματήσουν να μιλάνε για Αλβανούς.


Η ομάδα θεωρεί ότι πρωταρχική αποστολή της είναι η καταπολέμηση εκείνων που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν προαλβανικές τρομοκρατικές οργανώσεις και απηύθυνε έκκληση για διεθνή αναγνώριση (μέσω του ΟΗΕ), του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας.
Ηγέτης της ομάδας λέγεται πως είναι ο Ljupco Mircevski-Trepet, που κατοικεί στη Σουηδία.

Η ομάδα λέγεται ότι είναι ενεργή σε “σχεδόν όλες τις πόλεις της Δυτικής “Μακεδονίας” και υποτίθεται ότι έχει περίπου 1.200 ένοπλα μέλη.
Η ομάδα έχει τρομοκρατήσει Αλβανούς και έκαψε σπίτια που ανήκαν σε Αλβανούς. Η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε αλβανική ιδιοκτησία στο Μοναστήρι και τη δολοφονία ενός Αλβανού επιχειρηματία στα Σκόπια. Ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν προσβάλει τη χρηματοδότηση του UCK.

Τα Λιοντάρια
(Η ομάδα εμφανίζεται με πολλά ονόματα στον Τύπο, όπως “Μακεδονία” 2000″, “Μακεδονική Παραστρατιωτική 2000″, “Λιοντάρια της “Μακεδονίας”).

Η Παραστρατιωτική αυτή ομάδα έγινε αισθητή στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των εξάμηνων συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων των Σκοπίων και Αλβανών ανταρτών, το 2001.
Η ομάδα ήταν γνωστή για την κτηνωδία της κατά των Αλβανών ανταρτών. Ο υπουργός Εσωτερικών Μποσκόφσκι διαβίβασε τακτικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις τον Αύγουστο του 2001, όταν η σύγκρουση μεταξύ UCK / Σκοπίων είχε λήξει.

Η ομάδα πιστεύεται ότι αποτελείται από πρόσφατα αποφυλακισμένους, έφεδρους αστυνομικούς, προσωπικό από στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις, μισθοφόρους και χούλιγκαν. Η ομάδα φέρεται να έχει 2.000 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτών από τις ειδικές δυνάμεις “Οι Τίγρεις“, “Οι Λύκοι” και οι “Σκορπιοί”.


Το VMRO και ο Trepet, όπως παρουσιαζονται στη βάση Global Terrorism Database (START – National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism), που εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Μaryland. [Macedonia Hellenic Land]

Δώρα Σπυρίδου


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου