Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Βορειοηπειρώτες και οι Αλβανικές Κυβερνήσεις

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Οι Βορειοηπειρώτες και οι Αλβανικές Κυβερνήσεις

Πολλές φορές ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος, από άγνοια ή από σκοπιμότητα, δεν συμπεριλαμβάνει και τους Βορειοηπειρώτες μεταξύ των Ελλήνων, που έτυχε να βρίσκονται έξω από τα κρατικά σύνορα. Είναι γνωστό ότι το Βόρειο Ηπειρωτικό τμήμα δεν αποτελεί ιδιαίτερο γεωγραφικό τμήμα, αλλά είναι συνέχεια της Ηπείρου, με τη διαφορά, επομένως, ότι το τμήμα αυτό είναι τελείως άσχετο προς το κράτος από το οποίο κατέχεται.

Το γεγονός αυτό μαρτυρείται από τον συμπαγή ελληνικό πληθυσμό που υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή και από την ομοιογένεια και την ομοιομορφία που παρουσιάζει προς το νότιο Ηπειρωτικό τμήμα. Εάν από το τμήμα αυτό, οι κάτοικοι του οποίου αγνοούν τελείως την αλβανική γλώσσα, εξαιρέσουμε την πόλη του Αργυροκάστρου κατά κάποιο ποσοστό και την παρακείμενη κωμόπολη Λαζαράτες, στην οποία πλειοψηφεί το μουσουλμανικό στοιχείο, δεν υπάρχει αλλού συμπαγής αλβανικός πληθυσμός. Στην περιφέρεια του Αργυροκάστρου, του Δελβίνου και των Αγίων Σαράντα, βρίσκεται το άνθος του Ελληνισμού.  

Στην περιοχή αυτή άνθισε στην αρχαιότητα και αργότερα, ο ελληνικός πολιτισμός. Πολλοί διατείνονται ότι δεν υπάρχει αμιγής ελληνικός πληθυσμός στην Περιφέρεια της Λυντζουριάς (Λούντζης), Κορυτσάς, Πρεμετής, Ζαγοριάς, αφού στις περιοχές αυτές ομιλείται η αλβανική γλώσσα. Να θυμίσουμε, όμως, ότι οι περισσότεροι από εκείνους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδος ήταν αλβανόφωνοι, αλλά στις φλέβες τους κυλούσε ελληνικό αίμα. Αλβανόφωνοι ήταν οι Λαμποβίτες Ευαγγέλης και Κωνσταντίνος Ζάππας, οι δωρεές των οποίων προς την Πατρίδα, όπως το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και πολλά άλλα, αποδεικνύουν το ελληνικό τους φρόνημα και την φιλοπατρία τους. Αλβανόφωνος ήταν ο Απόστολος Αρσάκης από τη Χοταχόβα της Πρεμετής με τα Αρσάκεια Εκπαιδευτήρια και με επίγνωση του εθνισμού του, όπως και ο Μοσχοπολίτης Γεώργιος Σίνας που προίκισε την πρωτεύουσα με τη Βιβλιοθήκη και το Αστεροσκοπείο και ο γιος του Σίμων Σίνας με την ανέγερση της Ακαδημίας στην Αθήνα, η οποία και Σιναία Ακαδημία ονομάζεται. Δεν ήταν Έλληνας ο Κορυτσαίος Ιωάννης Μπάγκας, ο οποίος όλη την περιουσία του την αφιέρωσε στο Έθνος; Ποιο άλλο διαμέρισμα του Ελληνισμού έχει να παρουσιάσει τόσες μεγάλες ευεργεσίες προς την Πατρίδα;

Αλλά, προς απόδειξη του ελληνικού χαρακτήρα του αλβανόφωνου τμήματος, φέρομε ως παράδειγμα και τα εξής: Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η πλούσια Κορυτσά όλη την κινητή περιουσία της την είχε καταθέσει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με τη δήλωση οι τόκοι να αποστέλλονται στην Κορυτσά για τις ανάγκες των ελληνικών εκπαιδευτηρίων. Να θυμίσουμε επίσης την Ακαδημία της Μοσχόπολης που εξέπεμπε πνευματικό φως και το τυπογραφείο της, μέσω του οποίου φωτιζόταν η ελεύθερη Ελλάδα.  Το τμήμα αυτό και με πολλούς πολεμιστές ενίσχυσε την Ελλάδα, όταν χρειάστηκε και με χρήματα βοήθησε για την απόκτηση και διατήρηση της ελευθερίας. Αυτοί είναι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες.  

Αναφέρομαι όχι μόνο στην αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Είναι οι συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί που ζουν στην περιφέρεια Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα και εκείνοι που ζουν στις υπόλοιπες Βορειοηπειρωτικές περιοχές, οι οποίοι, μπορεί να είναι δίγλωσσοι και τρίγλωσσοι, αλλά με ελληνικό φρόνημα και ελληνική συνείδηση. Δημιούργησαν αξεπέραστο πολιτισμό και μας κληροδότησαν απαράμιλλα μνημεία, αρχαία, Βυζαντινά και νεότερα, τα οποία, παρόλες τις φθορές του χρόνου, τις συλήσεις και τις καταστροφές από βαρβαρικές επιδρομές, άντεξαν αποδεικνύοντας την ελληνικότητά τους. Για κακή τους τύχη οι Έλληνες αυτοί υπήχθησαν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος και από τότε δέχονται μόνο πλήγματα: Αναγκαστικός εξαλβανισμός, κλείσιμο των σχολείων και υποχρεωτική εισαγωγή της ακαλλιέργητης αλβανικής γλώσσας και άλλα πολλά. Η δημιουργία του λεγόμενου «Τσάμικου προβλήματος» φανερώνει την μισελληνική πολιτική της γειτονικής μας χώρας.

Θα πρέπει να κατανοήσουν οι Αλβανοί ηγέτες ότι για να μπορέσει να ανακάμψει η χώρα τους και να δημιουργήσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, έχει ανάγκη από συμπαράσταση και βοήθεια, που πλουσιοπάροχα της προσφέρει η Ελλάδα. Καμιά αντίρρηση να συνεισφέρει το ελληνικό κράτος στην ανόρθωση της Αλβανίας, η οποία βγήκε από μια επώδυνη δικτατορία, που άφησε πίσω της ερείπια και χαίνουσες πληγές. Ο αλβανικός λαός και μαζί του και οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου υπέφεραν τα πάνδεινα.

Η Ελλάδα, σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Αλβανία ώρες, όχι μόνο την βοήθησε οικονομικά και την συνέτρεξε να ορθοποδήσει και να αποφύγει εσωτερική κοινωνική αναταραχή, αλλά δέχτηκε και εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς, οι οποίοι εργάζονται στη χώρα και με τα εμβάσματά τους συντείνουν στην οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Αντίθετα, οι Αλβανοί κατέχονται, δυστυχώς, από αθεράπευτο μισελληνισμό, ο οποίος αναβιώνει κατά τακτά διαστήματα και με ιταμότητα, αυθάδεια και θρασύτητα καταφέρονται κατά παντός του ελληνικού. Έγραφα σε προηγούμενο δημοσίευμά μου για την εξαγωγή εχθρότητας κατά της Ελλάδος. Όταν υπάρχουν εσωτερικές τριβές, κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές συγκρούσεις, τότε βρίσκεται ο κακός δαίμονας, ο υπεύθυνος για όλα τα άσχημα που συμβαίνουν στη χώρα: Είναι η Ελλάδα που διεκδικεί και εποφθαλμιά αλβανικά εδάφη. Βέβαια, όλα αυτά βρίσκονται στη φαντασία των αλβανών ηγητόρων. Για να βγουν από τα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιουργούν, ρίχνουν το βάρος, πού αλλού, στους κακόβουλους Έλληνες!

Γιατί η αλβανική ηγεσία δεν αναγνωρίζει την προσφερόμενη ελληνική βοήθεια, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών;

Οι Βορειοηπειρώτες και εννοούμε όλους αυτούς που ζουν στον χώρο που περιγράψαμε, είναι αλβανοί υπήκοοι με ελληνική εθνική καταγωγή. Ως υπήκοοι του αλβανικού κράτους οφείλουν σεβασμό και υπακοή στους νόμους του κράτους που ζουν. Από το άλλο μέρος οφείλουν και οι Αλβανοί να σέβονται τα κατοχυρωμένα μειονοτικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και να σταματήσουν να τα παραβιάζουν και να τα καταπατούν, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Εάν έτσι σκεφτεί η ηγεσία των Αλβανών, να είναι βέβαιη ότι οι Βορειοηπειρώτες θα πράξουν ό,τι τους αναλογεί για την ανάπτυξη και την πρόοδο του κράτους.

Και ακόμη: Ας σταματήσει, επιτέλους, ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος της Ελλάδος να αναφέρεται σε ομογενείς που ζουν στην Νότιο Αλβανία. Δεν είναι όπως οι ομογενείς της Αμερικής, της Ευρώπης ή της Αυστραλίας. Είναι Έλληνες του Βόρειου Ηπειρωτικού Τμήματος που ζουν στην αλβανική επικράτεια.
 
Νίκος Υφαντής

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου