Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νόμος του ΑΚ-47

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Ο νόμος του ΑΚ-47

Έχει γίνει πλέον φράση κλισέ : "Οι κακοποιοί κρατώντας Καλάσνικοφ"..

Η χρήση επιθετικών τυφεκίων από ένοπλες συμμορίες αλλοδαπών κακοποιών (Αλβανών στην συντριπτική πλειοψηφία τους) δεν είναι σίγουρα κάτι το καινούργιο. Τα δε, Αλβανικής προέλευσης, κινέζικα αντίγραφα του ΑΚ-47, (Τype 56-1/ Type 56-2, στο κλασσικό 7.62×39mm) "πρωταγωνιστούν" αρκετά συχνά στις φωτογραφίες που δημοσιεύει κατά καιρούς η ΕΛ.ΑΣ.


Το ότι η εγκληματικότητα που βιώνουμε στην χώρα μας είναι εκτός ελέγχου είναι μάλλον κοινή διαπίστωση για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ειδικά για όσους διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όμως τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε αμήχανα μια μετάλλαξη του κοινού εγκλήματος, ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Άργος 30/3/2012 - Οπλοφόρος ληστής καλύπτει συνεργούς του κατά την διάρκεια ληστείας σε κοσμηματοπωλείο. Μερικές στιγμές αργότερα εξαπέλυσε μαζικά πυρά εναντίον περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η διαφαινόμενη αλλαγή του modus operandi των βαριά εξοπλισμένων ομάδων κακοποιών, οι οποίοι μετά την εντατικοποίηση της παρουσίας της ομάδας ΔΙΑΣ, έστρεψαν μέρος της προσοχής τους σε εισβολές οικιών, ληστείες μικρών μαγαζιών και λοιπές μικροκλοπές εντός του αστικού ιστού των Αθηνών, και δευτερευόντως σε "κλασσικές " ληστείες (τράπεζες, χρηματαποστολές) εκτός Αθηνών, στα πλαίσια μιας ιδιότυπης αποκέντρωσης του εγκλήματος.

Οι λεγόμενοι "βιαστές με τα ΑΚ", οι οποίοι διέπραταν ληστείες σε σπίτια με βαρύ οπλισμό. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι Αλβανοί Αλέξανδρο Πέπα (20 ετών), Ερμίρ Μέτα (21 ετών), ο 24χρονος Ενέα Πάνο,ο 22χρονος Σωκράτη Μενίκο και ο 15χρονος Ερβίστ Μέτα, έχουν στο ενεργητικό τους 23 ένοπλες ληστείες (οι περισσότερες με τη χρήση Καλάσνικοφ), και δυο βιασμούς (άλλοι τρεις υπο έρευνα).

Έτσι τελευταία βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας σκηνές απείρου κάλους, όπως : ληστείες σε περίπτερα (Ηλιούπολη 14/5), πιτσαρίες (Ζωγράφου 11/5), κλοπές αυτοκινήτων μετά φόνου ( Καισαριανή 2/6), εισβολές σε σπίτια (Πικέρμι 15/5, Τυμφρηστός 24/5, Παιανία 4/6 κτλ) με τους κακοποιούς να κρατούν κλώνους του ΑΚ, τους οποίους μάλιστα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν, μη φειδόμενοι πυρομαχικών και των ζωών άοπλων συμπολιτών μας.

Είναι δε, τόσο δυσανάλογα μεγάλη η δύναμη πυρός των ομάδων αυτών σε σχέση με τα περίπολα της ΕΛ.ΑΣ, ώστε στις περισσότερες συμπλοκές καθηλώνουν εύκολα τους αστυνομικούς, και διαφεύγουν με άνεση. Σημειωτέον δε, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που φέρουν οι αστυνομικοί είναι προφανώς ανεπαρκέστατα μπροστά σε πολεμικά όπλα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το κλεινόν άστυ έχει αρχίσει να θυμίζει επικίνδυνα Βηρυτό της δεκαετίας του '80, με το ξερό κροτάλισμα του ΑΚ να είναι ήχος ανεπίτρεπτα αναγνωρίσιμος για ευρωπαϊκή(;) πρωτεύουσα.

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει από την ανωτέρω διαπίστωση, είναι το εξής: Αν εν καιρώ ειρήνης ένα κράτος δεν μπορεί να διαφυλάξει στοιχειωδώς την έννομη τάξη (στο κέντρο της πρωτεύουσας του!) και επιτρέπει σε βαριά οπλισμένους κακοποιούς που θυμίζουν ομάδες καταδρομών να αλωνίζουν ανενόχλητοι, πως θα το πράξει εν καιρό πολέμου, με τις αντικειμενικές δυσκολίες να πολλαπλασιάζονται αλματωδώς;

Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι θα ευαισθητοποιηθούν πριν δούμε τα πρώτα περιστατικά αυτοδικίας στους δρόμους. [Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου