Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: H IΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

H IΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Παρέλαση τμημάτων τηε ΕΟΝ μπροστά στον Μεταξά.
'' Σήκω επάνω Ελληνική νεολαία δεν υπάρχει δια σε άλλη πραγματικότης παρα η Ελληνική πατρίς, μόνον εκεί θα επανεύρεις τον εαυτό σου''.
(Ι. Μεταξάς προς την ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΕΟΝ)


Την ιδεολογία του Ι. Μεταξά ανακαλύπτει κανείς διαβάζοντας το ημερολογιό του, τους λόγους και τα άρθρα του και βέβαια με το κυβερνητικό έργο της πενταετίας 1936 - 1941.
  
Ο Μεταξάς υπήρξε άνθρωπος του πνεύματος και της δράσεως. Ακόμα και ιδεολογικοί του αντίπαλοι αναγνωρίζουν τις ανώτερες στρατιωτικοπολιτικές του ικανότητες, αλλά κυρίως την ύπαρξη ιδεολογίας νέας και ελληνικής η οποία έχοντας ως βάση τον Εθνοκεντρισμό, τάσσονταν υπέρ του οργανικού κράτους ως ενιαίου βιολογικού οργανισμού και υπέρ της ιδεολογικής και οικονομικής αυτάρκεια για το έθνος.

Ως διανοητής αποτελεί το σημείο αναφοράς του νεοελληνικού εθνικισμού συνεχίζοντας τις σκέψεις του Περικλή Γιαννόπουλου και του Ίωνα Δραγούμη.

''Το Νέον Κράτος είναι φιλειρηνικό και προοδευτικό, έχει ανάγκη απο μακρά περίοδο ειρήνης για να ξαναχτίσει πάνω στα ερείπια και να δημιουργήσει ενα νέο πολιτισμό...Θέλουμε να κάνουμε πολιτισμόν Ελληνικόν. Δεν θέλουμε τους ξένους πολιτισμούς. Θέλουμε ιδικόν μας πολιτισμόν, τον οποίον να τον ωθήσωμεν και να τον κάνουμε ανώτερον απο όλους τους πολιτισμούς, εις την άκρην αυτήν της Ευρώπης...''.
 
 Ως κυβερνήτης ο Ι. Μεταξάς αποτελεί τον θεμελιωτή του Εθνικού Κράτους στην πράξη, προσπάθεια την οποία είχε καταβάλλει εναν αιώνα περίπου νωρίτερα ο Ι. Καποδίστριας.

Το να ονομάσει κανείς το καθεστώς της 4ης Αυγούστου δικτατορία ή πεφωτισμένη δικτατορία ή μεταβολή ή καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, είναι απλούστευση. Η 4η Αυγούστου διέθετε ισχυρό ιδεολογικό υπόβαθρο, λαϊκό έρεισμα, ανεξαρτησία απο τον ξένο παράγοντα, οργάνωση, προγράμματα και ταχεία πραγματοποίησή τους. Διέθετε πολιτισμικούς στόχους και εξελικτικές τάσεις οι οποίες σταμάτησαν διότι η 4η Αυγούστου έπεσε μαχόμενη κατά των Ιταλών και Γερμανών.
  
Η 4η Αυγούστου υπήρξε μια ειρηνική επανάσταση κατά της παρακμής και του διχασμού, με καθιερωμένους σκοπούς ενεργείας και με βάσεις απόλυτα ηθικές. Ο Ι. Μεταξάς, με την πείρα και αγωνιστικότητα που τον διέκριναν έστρεψε την προσοχή του ως Εθνικός Κυβερνήτης σε όλους τους τομείς της Ελληνικής ζωής, δημιουργώντας, συμπληρώνοντας αλλα κυρίως καινοτομώντας.

Απευθύνοντας διαγγελμα κατα  την 3η επετειο της ΕΟΝ.
Ο Μεταξάς πίστευε ακράδαντα οτι ''η νεολαία είναι το μέλλον του Έθνους, είναι εκείνη εις την οποία προπαντός θα δώσουμε την ψυχήν μας όλην και όλα μας τα μέσα δια να σώσωμεν το μέλλον του Έθνους''. Οι Έλληνες νέοι πέρα απο παλαιοκομματικές και ταξικές διαιρέσεις, οργανώνονται στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΕΟΝ). Κύριοι λόγοι δημιουργίας της ΕΟΝ, η ανάπτυξη Εθνικού φρονήματος, η πάταξη του στενού ατομικισμού, η αίσθηση της συνεργασίας, αλληλοβοήθειας, ιδεαλισμού και αισιοδοξίας. Επίσης η ασχολία τις ελεύθερες ώρες με μορφωτικά και πολιτιστικά θέματα αλλά και εκδρομές, κατασκηνώσεις, αθλητισμό. 

Ο Μεταξάς προτρέπει: ''Σήκω επάνω Ελληνική νεολαία δεν υπάρχει δια σε άλλη πραγματικότης παρα η Ελληνική πατρίς, μόνον εκεί θα επανεύρεις τον εαυτό σου''

Ο Μεταξάς δεν ματαιοδοξούσε, γνώριζε ότι μειονέκτημα του καθεστώτος είναι η αδυναμία προβλέψεως της διαδοχής. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο δημιούργησε την ΕΟΝ, ώστε μέσα απο τις τάξεις της να ξεπηδήσουν αξιοκρατικά οι νέοι ηγήτορες με νέο ήθος και αντιλήψεις, απηλλαγμένοι απο τις νοοτροπίες του παλαιοκομματισμού και του διχασμού.

Σε διάγγελμά του προς την ΕΟΝ στις 7/11/40 και ενω η μεγάλη μάχη για την Ελλάδα έχει ξεκινήσει θα πεί:

"Παιδιά μου, είμαστε τώρα ενα εκατομμύριο διακόσιοι πενήντα χιλιάδες αγωνισταί κάτω απο τις γαλανόλευκες σημαίες Σημαίες του Ελληνικού Φαλαγγιτισμού, μέσα σε μια ιερή και αδιάσπαστη ένωση για να πραγματοποιήσουμε με θυσίες, με κόπους, μόχθο και με ενθουσιασμό, αλληλέγγυα όλα τα παιδιά της Ελλάδος, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, την Αναγέννηση της Πατρίδος μας''.





Ο Μεταξάς έδινε το ιδεολογικό στίγμα του Νέου Κράτους λέγοντας: ''Η Ελλάς απο την 4η Αυγούστου έγινε κράτος αντικομμουνιστικό, κράτος αντικοινοβουλευτικό, κράτος ολοκληρωτικό, κράτος με βάση αγροτική και εργατική και κατα συνέπειαν κράτος αντιπλουτοκρατικό. Δεν έχει βέβαια ιδιαίτερο κόμμα να κυβερνά. Αλλά κόμμα είναι ο ίδιος ο λαός, εκτός απο τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς''. [stigmesstinistoria.blogspot.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου