Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ

"Ξυπνώ κάθε ύπνο, κεντρίζω κάθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω κάθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ ".
ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Ο Ίων Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Νομική. Μεγάλωσε μέσα σε μία οικογένεια με παράδοση στους Εθνικούς αγώνες, γαλουχημένος με τα Εθνικά ιδεώδη, έγινε γρήγορα Ελληνολάτρης. Η πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ανδρώθηκε ο Δραγούμης, ήταν αποπνικτική. Άλλα ονειραύοταν κι άλλα έβλεπε γύρω του. Το πολιτικό σύστημα, με το οποίο υποχρεώθηκαν από τους Άγγλους, να ζούν οι Έλληνες, διοχέτευε όλη την ενεργητικότητά τους σε λάθος κατευθύνσεις.
Η αγάπη του για την Ελλάδας βαθειά ριζωμένη μέσα του, κοσμοθεωρία, και βιοθεωρία, τρόπος ζωής, φούντωσε σαν φωτιά, προσπαθώντας να κάψει κάθε τι ασυμβίβαστο προς αυτήν.
Στον πόλεμο του 1897 κατατάσσεται εθελοντής. Το 1902 διορίζεται στο προξενείο του Μοναστηρίου. Αμέσως αρχίζει την οργάνωση των υποδούλων Μακεδόνων και την προπαρασκευή του Μακεδονικού αγώνος. Παράλληλα γράφει το πρώτο του βιβλίο "Μαρτύρων και Ηρώων αίμα", αφιερωμένο στον Μακεδονικό αγώνα και στον πρωτεργάτη τοπυ Παύλο Μελά.Το 1907 μετατίθεται στην Κωνσταντινούπολη, γιατί η δράση του χαρακτηρίζεται επικίνδυνη για την "κυβέρνηση". Η ζωή του μέσα στον ψεύτικο κόσμο και το υλιστικό περιβάλλον των πρεσβειών τον γεμίζει αηδία και προβληματισμούς, που μεταφέρονται στο βιβλίο του "Όσοι ζωντανοί". Το 1915 παραιτείται από το διπλωματικό σώμα, βάζει υποψηφιότητα στην φλώρινα ανεξάρτητος και εκλέγεται. Η αντίθεσή του με τον Βενιζέλο, έχει ως αποτέλεσμα την εξορία του στην Κορσική. Το 1919 επανήλθε στην Αθήνα και συνέχισε τον αγώνα κατά του Βενιζελισμού, προφητεύοντας την επερχόμενη Μικρασιατική καταστροφή. Άποψή του ήταν πως ο Ελληνικός στρατός δεν μπορούσε να κρατήσει επ' άπειρον ένα τόσο εκτεταμένο μέτωπο, όπως το Μικρασιατικό, διότι αν ο εχθρός κτυπούσε συγκεντρωτικά, σ' ένα σημείο, όπως κι έγινε, τα πάντα θα κατέρρεαν.
Αυτές του οι απόψεις του αυτές και οι αναμφισβήτητες ικανότητές του, τον έφεραν στην κορυφή της αντιβενιζελικής παράταξης. Έγινε επικίνδυνος για το καθεστώς. Κάποιος έπρεπε να σωπάσει. Όταν έγινε γωνστή η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στην Γαλλία, ο Δραγούμης συνελήφθη από τους άνδρες των δημοκρατικών ταγμάτων του Γύπαρη κι εκτελέσθηκε με πυροβολισμούς και λογχισμούς, στην οδό Β. Σοφίας εκεί όπου βρίσκεται σήμερα απεριποίητη κι εγκατελελειμένη η αναμνηστική του στήλη.
Ήταν 20 Ιουλίου του 1920. Δέχθηκε με απάθεια τον θάνατο. Ήξερε πως με αυτόν τον τρόπο, ξεπλήρωνε την τελευταία του υποχρέωση, προς την πατρίδα και προς τον εαυτό του.
Τα έργα του Ίωνα Δραγούμη είναι :
ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΑΙΜΑ 1907 ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 1908 ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ, 1911 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1914 ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ 1918
Τα γραπτά του Ίωνα Δραγούμη 100 χρόνια μετά ταιριάζουν απόλυτα στην σημερινή Ελληνική πραγματικότητα. Το κόμμα των πολιτικών κομμάτων ξεπουλάει σιγά - σιγά την Ελλάδα. Η σήψη κι διαφθορά κατακλύζουν την πολιτική ζωή του τόπου και οι Έλληνες διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους σε λάθος κατεύθυνση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα Δραγούμηδες, στην πολιτική ζωή. Υπάρχουν όμως ΕΛΛΗΝΕΣ, που έχουν ιερή υποχρέωση ν' αφυπνίσουν τον Ελληνικό λαό και να τον οδηγήσουν στην κοσμοθεωρητική του προοπτική. Εμπρός λοιπόν ας ξεκινήσουμε έναν αγώνα, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην θέση που της αξίζει.
"Λευκή ας βαλθεί όπου έπεσες κολώνα
πως έπεσες γραφή να μην το λέει,
λευκή με της πατρίδας την εικόνα,
μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίει,
βουβή, μαρμαρωμένη να σε κλαίει".
Κωστής Παλαμάς
Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου