Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το σώβρακο του ανεκδιήγητου Πάγκαλου

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Το σώβρακο του ανεκδιήγητου Πάγκαλου

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα, για την ενημέρωση του Πρωθυπουργού και της Ελλαδικής πολιτικής ηγεσίας για τις πρόσφατες σοβαρές εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος, δεν έλειψαν και οι ακαλαίσθητες ατάκες του αναπληρωτή Πρωθυπουργού κ. Θεόδωρου Πάγκαλου.

Μια από αυτές, που κατά την αθηναϊκή εφημερίδα, η οποία τη δημοσίευσε και την κυπριακή εφημερίδα που την αναδημοσίευσε, λέχθηκε από τον κ. Πάγκαλο εκτός επίσημης διαδικασίας, ήταν και η ακόλουθη:

«Σήμερα όλοι μάς κυνηγούν να μας κατεβάσουν το σώβρακο.  Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γιατί το κρατάμε σφιχτά και με τα δυό μας χέρια».  Απίστευτο και, όμως, αληθινό.  Πώς να το ερμηνεύσει κανείς και ποιος να το αξιολογήσει, πέραν από του να μείνει ενεός και, κυριολεκτικά, εμβρόντητος;

Γιατί η μεταφορική αυτή ατάκα έχει την ουσιαστική, αξιοθρήνητη, εθνική σημασία της.  Μια ατάκα που όζει ενδοτισμού, ψοφοδεησμού και αναξιοπρέπειας.  Μια ατάκα που προϊδεάζει για το περιεχόμενο της πολιτικής των κυβερνώντων την Ελλάδα πάνω στα εθνικά θέματα του Ελληνισμού.  Γιατί ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος δεν είναι ο οποιοσδήποτε τυχαίος πολιτικός ούτε κανένα ασήμαντο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας.  Είναι ο υπ’ αριθμόν δύο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με ευρύτατες αρμοδιότητες και εξουσίες.  Και λόγω και ευφυΐας και θράσους, που τον διακρίνουν, καθίσταται ιδιαίτερα σημαίνων ο ρόλος και ο λόγος και η άποψή του στη διαμόρφωση της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απογοητεύει με τη στάση του και μας καταπλήσσει με τη μεταπτωτική και γονυπετική συμπεριφορά του ο κ. Θεόδωρος ΠάγκαλοςΤην προηγούμενη φορά, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, 2004, αποκάλεσε με παραστατική απαξίωση θλιβερό μόρφωμα το Σχέδιο Ανάν.  Και ύστερα από δύο μέρες μας κάλεσε να το υπερψηφίσουμε, πειθαναγκάζοντας εν ανάγκη τον τότε Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο!

Τώρα μας καλεί να αγωνιστούμε για να αποφύγουμε, αν είναι δυνατό, να μας κατεβάσουν οι Τούρκοι το σώβρακό μας!  Κρατώντας το σφιχτά και με τα δύο μας χέρια.  Και να προστατεύσουμε τον πισινό μας!  Θαυμάστε τον άνθρωπο που συμβάλλει, όσο λίγοι, στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ελλάδας έναντι των εθνικών μας θεμάτων.  Και, βεβαίως, και έναντι του κυπριακού προβλήματος.  Και, φορέστε, κατά συμβουλή Πάγκαλου πιο σφιχτοδεμένο σώβρακο ή να περπατάτε κατά το κυπριακό απόφθεγμα «τοίχον, τοίχον».

Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, ιδού ποιάν ηγεσίαν έχει ο Ελληνισμός.  Κρίμα.  Και ντροπή.  Και όνειδος. Και καταισχύνη.

Οι ευθύνες του κ. Χριστόφια και του κ. Ντάουνερ


Όσο και να θέλουμε να πιστώσουμε με καλή προαίρεση τον Πρόεδρο κ. Χριστόφια, δεν μπορούμε να μην του καταλογίζουμε μεγάλη ευθύνη για το πραγματικό φιάσκο που αποδείχτηκε ότι ήταν η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κ. Μπαν Κι  Μουν.  Μια επίσκεψη που προκάλεσε ήδη μεγάλη ζημιά και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη στην υπόθεσή μας.

Ο κ. Χριστόφιας όφειλε να ματαιώσει την εν λόγω επίσκεψη.  Μπορούσε και δεν το έπραξε.  Όπως ακριβώς συνέβη και με τον αυτοεγκλωβισμό του στο διάλογο με τον κ. Ταλάτ.  Μπόρεσε και δεν το έπραξε.  Αντίθετα συνέργησε και στα δύο.  Και κατέστησε εαυτόν συνυπεύθυνο για τη  σοβαρή ζημιά που έγινε στην εθνική μας υπόθεση. 

Καμιά δικαιολογία δεν χωρεί στην προκείμενη περίπτωση για τον κ. Χριστόφια.  Ο οποίος όφειλε να γνωρίζει ότι την επίσκεψη σχεδίασαν οι Αγγλοαμερικανοί.  Για να ικανοποιήσουν τον κατάπτυστο φίλο και σύμμαχό τους Έρντογαν.  Και να υπηρετήσουν ζωτικά τρέχοντα συμφέροντα της χώρας του.  Γνώριζε επίσης ο κ. Χριστόφιας, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ότι χάσμα τεράστιο χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά τις θέσεις και απόψεις τους πάνω σε σοβαρές πτυχές του κυπριακού προβλήματος.  Παρά ταύτα συγκατένευσε.  Με όλα τα θλιβερά επισυμβάντα.  Και προφανέστατα επιζήμια.

Είναι, όμως, και ο θλιβερός και από κάθε άποψη απαράδεκτος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ντάουνερ.  Ένας άνθρωπος, ο οποίος ευτέλισε κυριολεκτικά το ρόλο του και υποβάθμισε το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στις συνειδήσεις των Ελληνοκυπρίων.

Ο κ. Ντάουνερ, από της αφίξεώς του στην Κύπρο, έδωσε απτά δείγματα γραφής του προκατειλημμένου και κατ΄ εντολήν ρόλου που διαδραματίζει.  Βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία προώθησης των τουρκικών συμφερόντων.  Κατ’ εντολήν των Αγγλοαμερικανών.  Με την ανοχή του άβουλου και διακοσμητικού προϊσταμένου του.

Είναι αναρίθμητα τα σοβαρά «σφάλματα» που διέπραξε και τεράστια η ζημιά που μας έχει προκαλέσει.  Με αποκορύφωμα το τελευταίο, της επίσκεψης του κ. Μπαν Κι Μουν στο «προεδρικό» γραφείο του κ. Ταλάτ.  Για το οποίο ανεπιτυχώς προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί, χαρακτηρίζοντάς το ως μια ασήμαντη λεπτομέρεια!

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων οφείλουν να απαιτήσουν την ανάκλησή του.  Διαφορετικά θα φέρουν και αυτοί τεράστια ευθύνη για την εθνική ζημιά που προκάλεσε και εκείνη που οπωσδήποτε θα μας προκαλέσει.

Πηγή: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου