Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει για τον Έλληνα Πρέσβη στην Αλβανία ο όρος «Βόρειος Ήπειρος»

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τι σημαίνει για τον Έλληνα Πρέσβη στην Αλβανία ο όρος «Βόρειος Ήπειρος»

 Σε ερώτηση Αλβανού δημοσιογράφου, προς τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα, τι σημαίνει «Βόρειος Ήπειρος» και το «Πρωτόκολο Αυτονομίας», ο κ. Πάζιος απάντησε:


Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που έχει υποστεί πολλές παρεμβάσεις από το εξωτερικό, από την καταπίεση και την έλλειψη δημοκρατίας, των πολέμων και των συγκρούσεων. Ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τους παράγωντες που δημιουργούν εντάσεις   πιστεύω ότι η συνεργασία επί ίσοις όροις, η ειρηνική συνύπαρξη και ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι οι αρχές που εγγυώνται ένα παρόν και μέλλον  χωρίς ομίχλες και ένα καλύτερο μέλλον.
 
Με αυτή την έννοια, η αναφορά σε θέματα του παρελθόντος και η ερμηνεία τους ανάλογα με τα συμφέρον και κυρίως η χρησιμοποίηση τους από εθνικιστικούς κύκλους για τους δικούς τους σκοπούς, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη αλλά είναι επικίνδυνη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την πραγματικότητα, η μη συμμετοχή σε κάθε είδους ένταση και ταυτόχρονα η αποδοχή και προώθηση των στοιχείων της προόδου και της σταθερότητας των πολυπαθών Βαλκανίων.
 
... αρες... μαρες... κουκουναρες...
 
Στα όσα λέει ο πρέσβης δε διαφωνούμε, μόνο που  άλλη είναι η ερώτηση που του κάνουν. Όλοι θέλουμε την ειρηνική συμβίωση κ. Πάζιε αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σβήνοντας την ιστορία μας, αλλά αλλά με τον σεβασμό της. Η Βόρειος Ήπειρος είναι γεωγραφικός προσδιορισμός και η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου είναι ένα ιστορικό γεγονός  και οφείλουμε ως Έλληνες να τα αναδείξουμε και ο ρόλος σας δεν είναι να τα αποκρύπτετε αλλά να τους πείσετε να τα αποδεχτούν στη σωστή τους διάσταση.
 
Στην ίδια συνέντευξη, σε ερώτηση για την καταδίκη του Ναούμ Ντίσιο, ο κ. Πάζιος είπε πως δεν σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης. Όλοι είχαμε «κράξει» (και καλά κάναμε) τον Ξέρρα που ως εκπρόσωπος της Αλβανικής Κυβέρνησης είχε πει ακριβώς ή σχεδόν το ίδιο. Ενδεχομένως αυτή η απάντηση να ήταν διπλωματικά σωστή, δεν το γνωρίζουμε, αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι ο κ. Πάζιος δεν έδειξε απολύτως κανένα ενδιαφέρον  γιατί ένας Έλληνας σύρεται στα αλβανικά δικαστήρια, γιατί ήθελε να ευπρεπίσει ένα μνημείο Ελλήνων πεσόντων.  
 
Ζήτω η ειρηνική συμβίωση της νέας τάξης πραγμάτων, χωρίς ιστορία και έθνη… [Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου