Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύπρος: Ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ υπό την προστασία των «For the Queen» και των «Unit Attack!»

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κύπρος: Ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ υπό την προστασία των «For the Queen» και των «Unit Attack!»

Θαυμάστε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αστυνομικούς της «SBA Police» καθώς κακοποιούν Ελληνοκύπριες εργάτριες στα Κοκκινοχώρια. Αυτοί θα φρουρούν την τελετή ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία;

Σχόλιο Σ.Ο.: Τι εικόνα βγάζει το κράτος μας όταν την ασφάλεια μιας τόσο σημαντικής τελετής την αναλαμβάνει η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων; Συμφωνούμε να γίνει στο Κούριο, για να καταδείξουμε και την μακραίωνη ελληνικότητα αυτού του τόπου, αλλά όχι με φρουρούς τους αστυνομικούς της Βασίλισσας, διότι αυτό θα αποτελέσει άλλη μια αναβάθμιση του αποικιοκρατικού κατάλοιπου σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά την φτηνή αντιιμπεριαλιστική ρητορία τόσων δεκαετιών, το ΑΚΕΛ παραμένει πιστό στο Δόγμα «Children and Grandchildren» του Δημήτρη Χριστόφια. Το ότι για πρώτη φορά θα συνεργαστούν Αστυνομία Κύπρου και «SBA Police» θα πρέπει να μας προβληματίσει. Μιλάμε για την ίδια «SBA Police» που με τα προστάγματα «Unit Attack» και «For the Queen» ξυλοκόπησε άγρια Έλληνες Κύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Εκτός από αναβάθμιση του ψευδοκράτους και των δομών του επί Χριστόφια, έχουμε και αναβάθμιση των δομών των Βρετανικών Βάσεων…

Τα κόμματα του Κέντρου, ο «ενδιάμεσος χώρος» δεν έχει να πει τίποτα για αυτή την εξέλιξη;

Διαβάστε επίσης:

- Βρετανικές Βάσεις: Ώρα για ένα πολιτικό οδικό χάρτη

- Μνήμες επικουρικών στα Κοκκινοχώρια: Υπέρμετρη βία κατά εργατριών από την αποικιοκρατική Αστυνομία

- Η αποικιοκρατία καλά κρατεί: Συλλήψεις πολιτών και ξυλοδαρμοί στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου
 

- «Unit, Attack!»

Ούτε μύγα δεν θα μπορεί να πετάξει πάνω και γύρω από το Κούριο στις 5 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η τελετή ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Αυτό αποφασίστηκε σε συσκέψεις που έγιναν για την ασφάλεια του χώρου λόγω και της παρουσίας υψηλών προσκεκλημένων κατά την τελετή. Επειδή ο αρχαιολογικός χώρος του Κουρίου βρίσκεται εντός του εδάφους που ελέγχουν οι Βρετανικές Βάσεις, για πρώτη φορά η Αστυνομία των Βάσεων και η Κυπριακή Αστυνομία θα συνεργαστούν. Ήδη με βάση τους σχεδιασμούς, θα γίνει κοινή επιχείρηση των δύο Αστυνομιών για την ασφάλεια τόσο του χώρου όσο και των επισήμων. Χθες πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση εκπροσώπων των δύο Αστυνομιών και κωδικοποιήθηκαν ορισμένα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέτρα θα ληφθούν σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ενώ η περιοχή πέριξ του Κουρίου θα είναι «αστακός».
 
Πέραν της δέσμευσης του εναέριου χώρου πάνω από το θέατρο όπου έχει μπλοκαριστεί για συγκεκριμένες ώρες και δεν θα μπορεί να πετά κανένα αεροσκάφος, στη θαλάσσια περιοχή που γειτνιάζει με το Κούριο θα υπάρχουν σκάφη της Λιμενικής, ενώ η παρουσία αστυνομικών στο χώρο θα είναι ιδιαίτερα έντονη αλλά διακριτική. Έχει ζητηθεί όπως όλοι οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στον χώρο να είναι με πολιτική περιβολή, ενώ ακόμη ο κατάλογος των προσωπικοτήτων που θα παρευρεθούν δεν έχει οριστικοποιηθεί. 

Παρών θα είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι πρωθυπουργοί των δύο άλλων χωρών που μαζί με την Κύπρο αποτελούν το «τρίο» της ΕΕ καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των 26 χωρών μελών. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Κούριο βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις, οι αρχαιολογικοί θησαυροί όπως και το Κούριο, ανήκουν στην Κύπρο, στον λαό της και την ευθύνη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η τελετή εκεί έχει ως στόχο, είπε, να δώσει το μήνυμα ότι αυτήν την ιστορία σε τούτο τον τόπο τον βασανισμένο, θέλουμε να τη συνεχίσουμε. πηγή: Φιλελεύθερος (24/05/2012) «Τελετή μαζί με Αστυνομία Βάσεων: Συσκέψεις ασφάλειας στο Κούριο για έναρξη κυπριακής προεδρίας», Μιχάλης Χατζηβασίλης

- – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – -
Με βάση τη συμφωνία, οι αρχαιολογικοί χώροι έπρεπε να μεταβιβαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τους Βρετανούς να έχουν μόνο δικαίωμα πρόσβασης.
 
Το Κούριο θα έπρεπε και πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία και να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι των βρετανικών Βάσεων, ενώ το ίδιο ισχύει και για σειρά άλλων αρχαιοτήτων και πολιτιστικών μνημείων, όπως και οικονομικής σημασίας εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στο έδαφος των βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, Επισκοπής και Δεκέλειας.
 
Το Παράρτημα «Κ» της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει συμφωνία που προβλέπει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι που είχαν ανακαλυφθεί κατά την υπογραφή της Συμφωνίας, όπως και (υπό όρους) οι άλλοι που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον στο έδαφος των βρετανικών Βάσεων, έπρεπε να μεταβιβαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Μάλιστα, το Παράρτημα αναφέρει ότι τα νομικά μέτρα για την πράξη αυτή θα έπρεπε να γίνουν το συντομότερο δυνατό, με μόνο δικαίωμα που παραμένει για τους Βρετανούς να είναι αυτό της πρόσβασης. Όμως, από το 1959 μέχρι και σήμερα, καμία κυβέρνηση της Κυπριακή Δημοκρατίας, δεν προχώρησε στα σχετικά διαβήματα.
 
Μάλιστα επισυνάπτεται ο συμφωνηθείς κατάλογος των αρχαιοτήτων και πολιτιστικών μνημείων και οικονομικών εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη πρόβλεψη και είναι:
 
1. Το τμήμα των εναπομεινάντων αρχαιοτήτων του Κουρίου.
2. Το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη κοντά στο Κούριο.
3. Το Στάδιο του Κουρίου.
4. Το αρχαίο νεκροταφείο στον Άγιο Ερμογένη κοντά στο Κούριο.
5. Τις αντλίες, τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις και τους αγωγούς της ΑΗΚ.
6. Το σύστημα υδατοπρομήθειας και ηλεκτροπαροχής στον Αστυνομικό Σταθμό Άχνας.
7. Την περιοχή μεταξύ των Βάσεων Δεκέλειας και του Σχολείου Περγάμου.

 
Η συμφωνία προβλέπει δικαίωμα ιδιοκτησίας και όχι χρήσης, υπογραμμίζει στον «Φ» ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, ο οποίος εγείροντας το όλο θέμα, υπογραμμίζει ότι τώρα είναι ώρα να γίνουν τα διαβήματα για μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των προβλεπόμενων χώρων και αν υπάρξει άρνηση να γίνει καταγγελία του καθεστώτος των Βάσεων. «Η Συμφωνία υπάρχει, πρέπει να το διεκδικήσουμε», τονίζει, για να καταλήξει ότι αντί αυτού, μέχρι τώρα καταλήξαμε να έχουμε διαφορετικά διαβατήρια για τους Κύπριους κατοίκους περιοχών των Βάσεων και περιορισμούς στη χρήση της δικής τους περιουσίας.
 
Σε ερώτησή μας αν με την πάροδο 50 χρόνων από τη Συμφωνία, οι Βρετανοί μπορεί να αρνηθούν την εφαρμογή της λόγω χρησικτησίας, ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, απαντά ότι όλα αυτά τα χρόνια η χρησικτησία των συγκεκριμένων εντός Βάσεων αρχαιοτήτων ανήκε στη Δημοκρατία, με βάση άλλη πρόβλεψη της Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης.
 
Το δικαίωμα της Δημοκρατίας για κυριαρχία στους χώρους αυτούς, είναι από δεκαετίες γνωστό στις κυβερνήσεις, που δεν έκαναν τα σχετικά διαβήματα, ωστόσο προφανώς επανέρχεται πλέον ιδιαίτερα έντονα, μετά την απόφαση για πραγματοποίηση της τελετής ανάληψης της Προεδρίας στο αρχαίο Κούριο και τους συμβιβασμούς της Δημοκρατίας με τις βρετανικές Βάσεις που θέλουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση της ασφάλειας της διοργάνωσης.
 
Προφανώς, σε αυτό το πλαίσιο, ήταν και η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια στις αρχές του μήνα, που σχολιάζοντας τις διάφορες απόψεις σε σχέση με τη διοργάνωση της τελετής στο Κούριο υπό την εποπτεία των βρετανικών Βάσεων, ανέφερε πως «η επίσημη τελετή της έναρξης της κυπριακής προεδρίας θα γίνει στο θέατρο του Κουρίου, το οποίο είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι και με βάση τις συμφωνίες, οι πολιτιστικοί χώροι είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ωστόσο, αν το Κούριο είναι έδαφος της Δημοκρατίας και υπό τη κυριαρχία της, τότε προς τι η βρετανική εποπτεία της τελετής έναρξης της Προεδρίας Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το ερώτημα. Προβλέπεται μεν στις συμφωνίες, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε, όπως είναι προφανές.
 
Τι προβλέπει το Παράρτημα «Κ»
 
ΤΟ ΔΙΣΕΛΙΔΟ Παράρτημα «Κ» υπό τον τίτλο «Ιδιοκτησίες του Στέμματος στις Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων», προβλέπει πως οι ιδιοκτησίες στην περιοχή των κυρίαρχων Βάσεων, στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, που περιλαμβάνονται στο επισυναπτόμενο του Παραρτήματος, θα πρέπει να μεταφερθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και να ληφθούν το συντομότερο δυνατό τα απαραίτητα νομικά μέτρα για τη μεταφορά τους σύμφωνα με το δίκαιο που ισχύει στις εν λόγω περιοχές.
Με την επιφύλαξη των απαιτήσεων ασφαλείας στρατιωτικής φύσης, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, να μεταβιβάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον επιστραφούν πραγματικές δαπάνες που τυχόν έγιναν για την απόκτησή τους, περιοχές αρχαιολογικής σημασίας που θα εντοπιστούν στο μέλλον. Όταν οι ιδιοκτησίες μεταφερθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές, προβλέπει το ίδιο Παράρτημα της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.
 
Και επισυνάπτεται κατάλογος των προαναφερόμενων περιοχών, αλλά και χάρτης όπου σημειώνονται με κόκκινο χρώμα οι συγκεκριμένοι χώροι. Με τη συμφωνία που περιλαμβάνεται στο ίδιο Παράρτημα της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτά και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης -οικονομικής, εμπορικής και άλλης μη στρατιωτικής- και ανάπτυξης των Αλυκών στο Ακρωτήρι, χωρίς να περιορίζονται «οι στρατιωτικές απαιτήσεις και ανάγκες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου». Γεγονός που δείχνει πως για αναπτύξεις όπως το ηλιοθερμικό πάρκο που προωθεί εκεί η ΑΗΚ, δεν θα έπρπεπε να εξαρτώνται από άδειες και εγκρίσεις των Βάσεων.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή του αρχαιολογικού χώρου στο Κούριο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, το Στάδιο και το νεκροταφείο στον Άγιο Ερμογένη, περιλαμβάνονται και στον ξεχωριστό κατάλογο άλλου παραρτήματος της Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης, με την οποία τα δικαιώματα αρχαιολογικής έρευνας και αξιοποίησης, όπως και για άλλους σκοπούς, ανήκουν στη Δημοκρατία. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνεται και η Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων, που δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές που επιστρέφονται υπό τη κυριαρχία της Δημοκρατίας. [Πηγή: Φιλελεύθερος (25/05/2012) «Ξεχάσαμε 60 χρόνια την κυριαρχία στο Κούριο: Μεταβίβαση στην Κυπριακή Δημοκρατία προβλέπει η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης», Πέτρος Θεοχαρίδης]
- – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – -
Πέραν των ομοιοτήτων όσον αφορά την αστυνομική βία και την φασιστική καταστολή, οι σχέσεις ΑΚΕΛ-Βρετανικών Βάσεων είναι πολύ πιο βαθιές:

- Προστάτης των ΝΑΤΟϊκών Βρετανικών Βάσεων ο “αντιιμπεριαλιστής” Χριστόφιας 
- ΝΑΤΟϊκές οι Βρετανικές Βάσεις που αποδέχεται ο Χριστόφιας

- Οι ΝΑΤΟϊκές Βρετανικές Βάσεις και η υποκρισία του “αντιιμπεριαλιστή” Χριστόφια

- Η Δεξιά πανηγυρίζει για το «κοινό μέτωπο» Χριστόφια-Εγγλέζων

- Διζωνική συνωμοσία Κληρίδη-ΑΚΕΛ-Βρετανών: Εζεκίας-Φάντης στο Λονδίνο, μέσω Βάσεων, τη μεσολαβήσει Κληρίδη!

- Όταν ο Ιμπεριαλισμός αρθρογραφεί στην εφημερίδα του φτηνού «Αντιιμπεριαλισμού»

- Μετά τον Γκόρντον Μπράουν και ο Μπάρακ Ομπάμα αρθρογραφεί στην ‘Χαραυγή’!

- Ο διχοτόμος Τζακ Στρο και η χλιαρότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου