Π. Υ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία προωθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Η Τουρκία προωθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ


Η προώθηση της ένταξης των Σκοπίων, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο (20-21 Μαΐου) αποτελεί προτεραιότητα της Τουρκίας, σύμφωνα με  ρεπορτάζ της  Hurriyet Daily News.


Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας,  αναφέρουν πως  παρότι η διεύρυνση της συμμαχίας δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της επικείμενης συνόδου  η Τουρκία προτίθεται να καλέσει τα κράτη-μέλη να δεσμευτούν ότι στην επόμενη Σύνοδο θα τεθεί το αυτό το θέμα.

Τούρκος διπλωμάτης μιλώντας  στην εφημερίδα  υποστήριξε  ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή, όπου υπάρχει ακόμα προβληματισμός για ανάφλεξη εθνοτικών εντάσεων.  Μια τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να αποφευχθεί με την ένταξη των βαλκανικών κρατών στο ΝΑΤΟ είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία στηρίζει τις βλέψεις των παραπάνω κρατών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχει υποσχεθεί να τους εκπροσωπήσει στη σύνοδο, αναφέρει το δημοσίευμα. «Η Μακεδονία αποτελείται από διάφορες εθνοτικές ομάδες. Όσο καθυστερεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες εθνοτικές εντάσεις. Για το λόγο αυτό ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη της συμμαχίας να θεωρήσουν το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα» δηλώνει ανώνυμα στην εφημερίδα Τούρκος διπλωμάτης.

Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Nίκολα Πόποσκι θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου και θα έχει συνομιλίες  σχετικά με  το θέμα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. [Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου